AMSTERDAM - Door de gelaatstemperatuur met een warmtecamera te meten, kan met speciale software gezien worden of iemand te veel alcohol op heeft.

Dat schrijven Griekse onderzoekers van de Universiteit van Patras in de vierde editie van het International Journal of Electronic Security and Digital Forensics

Het drinken van alcohol maakt de bloedvaten aan de oppervlakte van de huid wijder, waardoor bepaalde delen van het gezicht buitenproportioneel opwarmen. De Grieken ontwikkelden twee methoden die elkaar samen versterken.

De onderzoekers trainden met warmtecamera's op bier drinkende vrijwilligers. De eerste test vergeleek twintig punten op het gezicht van elke vrijwilliger waarbij de temperatuur van die punten werd opgeslagen.

Warmer

Hoe meer de vrijwilligers dronken, hoe warmer bepaalde delen van het gezicht werden. Door deze dronkenmanstronies te vergelijken met nuchtere gezichten uit een database, konden de dronken vrijwilligers er op afstand uitgepikt worden.

De tweede manier vergelijkt punten van een gezicht door de temperatuurverschillen van delen van het gezicht te vergelijken. Iemands neus wordt bijvoorbeeld relatief warmer dan het voorhoofd naarmate er meer alcohol wordt genuttigd. Hier is geen vergelijkende database voor nodig.

De techniek is vergelijkbaar met hoe er op vliegvelden soms mensen op ziektes worden gecontroleerd, zoals tijdens de varkensgriep in 2009.

Door beide systemen naast elkaar te gebruiken, kan de techniek gebruikt worden om snel personen te scannen op nuchterheid, bijvoorbeeld door bezoekers die een café verlaten, op afstand te scannen.