DEN HAAG - Innovatie, Europese samenwerking en uiteraard de aankomende verkiezingen. Dat waren de belangrijkste thema’s tijdens de opening van het academisch jaar maandag. 

Het academisch jaar werd op vrijwel alle Nederlandse universiteiten feestelijk geopend. Sprekers uit de politiek en het bedrijfsleven maakten hun opwachting. Dit jaar was er niet zoals vorig jaar groot fusie- en samenwerkingsnieuws van de universiteiten van Delft, Rotterdam en Leiden en de samenwerking tussen de Amsterdamse universiteiten UvA en VU.

Met nog iets meer dan een week voor de verkiezingen van de Tweede Kamer grepen veel sprekers de kans om te pleiten voor meer geld voor wetenschappelijk onderwijs.

''Ik maak me zorgen over de politieke bereidheid om te investeren in onderwijs en onderzoek’’, zei rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen. ''Politici zijn vanwege hun korte benoemingsperiode 'blind' voor de langetermijnargumenten."

Nijmegen

Ook de rector magnificus van Radboud Universiteit in Nijmegen, Bas Kortmann, vroeg om langetermijninvesteringen in onderwijs en onderzoek. ''Geen financiële barrières voor studenten als de langstudeerboete of een leenstelsel dat het predicaat 'sociaal' niet verdient", meldde hij.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maakte tijdens zijn speech op de Universiteit van Leiden bekend dat het kabinet 90 miljoen euro extra uittrekt om toponderzoek te stimuleren. Als bedrijven investeren in toponderzoek, doet het kabinet daar vanaf 1 oktober nog eens 25 procent bovenop. Om ook kleine bedrijven te stimuleren, wordt de toeslag over de eerste 20.000 euro zelfs 40 procent, zo liet hij weten.

Eurocommissaris Neelie Kroes sprak op de TU Delft de aankomende studenten aan op hun eigen verantwoordelijkheid.''Tot nu toe is het altijd een ander geweest die een probleem moet oplossen: je ouders, professoren, werkgever, bankier, bureaucraten of politici. Maar binnenkort zijn jullie studenten de generatie die het voor het zeggen heeft. Jullie zullen verantwoordelijk zijn om de problemen op te lossen, en jullie krijgen de schuld als dit niet lukt."

Goed nieuws kwam er uit Eindhoven. De Technische Universiteit Eindhoven liet weten dat dit collegejaar 50 procent meer vrouwen beginnen met een studie aan de TU/e dan vorig collegejaar.