DEN BOSCH - Als eerste in Nederland kreeg het ziekenhuis in Den Bosch toestemming om de radioactieve stof zelf te produceren voor hartonderzoek.

Als eerste in Nederland kreeg het ziekenhuis in Den Bosch toestemming om de radioactieve stof zelf te produceren voor hartonderzoek. Het ziekenhuis heeft dat maandag bekendgemaakt.

Nucleair geneeskundige Roel Claessens wacht al jaren op de vergunning voor het gebruik van de generator die hij zelf bouwde. Sinds mei zijn 200 patiënten met hulp van rubidium onderzocht. De ervaringen zijn volgens verwachting. De arts is ‘dik tevreden’, zei hij maandag.

Inspectie

Rubidium is nog niet geregistreerd maar vanwege ervaringen in het buitenland staat de inspectie het gebruik toe. De methode is al jaren gangbaar in de Verenigde Staten maar in Europa werken nog maar een paar ziekenhuizen met rubidium.

Claessens zegt dat onderzoek met rubidium sneller en beter is. Hartpatiënten krijgen een kleine hoeveelheid toegediend. Met een PET-scanner is snel de doorbloeding van het hart te controleren. De beelden zijn beter dan die met een traditionele gammacamera worden gemaakt. Het onderzoek duurt nog slechts een half uur, tegenover zes uur voorheen.

Het volgende doel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een handelsvergunning zodat de generator uitgeleend of gebouwd kan worden voor meer ziekenhuizen.