AMSTERDAM - De vorm van het bierglas bepaalt mede hoe snel iemand bier drinkt.

Dat blijkt uit onderzoek dat deze week verscheen in PLoS ONE.

Experimenteel psychologen van de Universiteit van Bristol nodigden 159 vrijwilligers uit om deel te nemen aan hun experiment.

De proefpersonen kregen frisdrank of bier ingeschonken in een recht glas, dat we kennen van frisdrank, of een glas dat naar boven toe in een bocht uitliep. Vervolgens moesten ze een computertest doen om te bepalen wanneer ze halverwege hun glas waren.

De deelnemers met een recht glas bleken zestig procent langer over hun biertje te doen dan de deelnemers met een gebogen glas, terwijl er bij de frisdrank geen verschil was. Wanneer de deelnemers een half glas bier voorgezet kregen, was er geen verschil tussen de twee soorten glazen.

Inschattingen

Het bleek bij de gebogen glazen ook moeilijker in te schatten wanneer men halverwege was. Wie daarin meer afweek van het daadwerkelijke midden dronk in het geval van bier ook sneller.

Omdat er geen grote hoeveelheden werden geconsumeerd, sluiten de onderzoekers uit dat het effect van de alcohol na verloop van tijd de inschattingen verslechterde.

Gemarkeerd midden

De onderzoekers denken dat glazen met een duidelijk gemarkeerd midden de drankconsumptie kunnen verlagen. Overigens sluiten ze niet uit dat de deelnemers sneller dronken uit de gebogen glazen omdat ze gewend waren hun bier daaruit te drinken, maar het lijkt hen niet aannemelijk dat dit heel het verschil verklaart.