AMSTERDAM – Wetenschappers ontwikkelen twee nieuwe apparaten om mechanisch bloedproppen uit de hersenen te verwijderen.

Dit publiceren Amerikaanse onderzoeksteams deze week in The Lancet. De gangbare methode om bloedproppen te verwijderen is medicatie.

Dit is echter niet geschikt voor alle patiënten en moet vaak binnen drie uur na het ontstaan van de verstopping worden toegediend.

Sinds 2004 bestaat er een mechanisch alternatief, de Merci retriever. Dit is een apparaat in de vorm van een kurkentrekker dat in de bloedvaten van de hersenen wordt gebracht om de blokkade te verwijderen.

Deze week staan in The Lancet de eerste resultaten van de nieuwe generatie bloedpropverwijderaars. De twee nieuwe modules, de Solitaire en de Trevo, zijn doorontwikkelingen van zogenaamde stents.

Buisjes

Dit zijn buisjes die in een bloedvat worden geplaatst om ze open te houden. Het nieuwe gereedschap kan via een katheter naar het verstopte bloedvat worden geleid. Daar is het buisje in staat om de bloedprop in te kapselen en kan vervolgens met prop en al worden teruggetrokken.

Drie maanden na behandeling met de Solitaire maakten 58procent van de patiënten het goed, in vergelijking tot 33procent bij de kurkentrekkermethode. Overlijdensgevallen werden teruggebracht van 38procent tot 17procent.

Na behandeling met de Trevo was 40procent van de patiënten in staat om een volledig onafhankelijk leven te leiden. Bij de oude methode was dit 22procent.

De nieuwe apparaten zijn goedgekeurd voor gebruik in Amerikaanse en Europese ziekenhuizen. De onderzoekers verwachten dan ook verbeterde kansen voor patiënten die niet in aanmerking komen voor behandeling met medicatie.