UTRECHT – Darmbacteriën zijn onder invloed van moedermelk beter in staat baby’s tegen ziektes te beschermen dan wanneer ze zich met behulp van kunstvoeding ontwikkelen.

De darmflora van een zuigeling die moedermelk drinkt, is veel beter geordend dan de bacteriën in de darmen van een baby die kunstmatige melkvoeding krijgt.

Dit ontdekten wetenschappers van het Duke Universitair Medisch Centrum in de VS, die hun onderzoek presenteerden in de augustuseditie van het blad Current Nutrition & Food Science.

Zij bestudeerden de groei van twee verschillende varianten van de belangrijke darmbacterie E. coli, onder invloed van drie verschillende voedingstypen: kunstmelk, koemelk en moedermelk. Voor de kunstmelk kozen ze drie verschillende merken.

De koemelk kwam uit een gesteriliseerd pak uit de winkel. En de moedermelk werd volledig gegeven, maar ook de invloed van de afzonderlijke bestanddelen werd bestudeerd.

Biofilm

De micro-organismen bleken zich in alle voedingsmiddelen even snel te ontwikkelen. Maar waar er in de koemelk en kunstmelk geen orde te ontdekken viel, bleken de bacteriën in de moedermelk aan elkaar te kleven en zo een zogenoemde biofilm te vormen. Deze dunne laag bacteriën dient als schild tegen pathogenen en infecties.

Bij SIgA, een antilichaam uit moedermelk die ook veel in tranen en speeksel voorkomt, werden gemengde resultaten waargenomen. De bacteriën die in een zuivere vorm van SIgA opgroeiden vormen de ene keer wel een biofilm, maar de andere keer niet. Hieruit leidden de onderzoekers af dat het antilichaam zeker een rol speelt bij het vormen van een biofilm, maar dat het niet de enige vereiste is.

Bescherming

Eerdere studies toonden al aan dat borstvoeding een kind beschermt tegen diarree, griep en luchtweginfecties. Daarnaast is ook de beschermende invloed van moedermelk tegen allergieën en ziektes als type 1 diabetes, multiple sclerose op latere leeftijd aangetoond.

Omdat niet alle kinderen borstvoeding kunnen krijgen is het dan ook belangrijk kunstvoeding te ontwikkelen die baby’s op een soortgelijke manier beschermt. Daarvoor is het nodig te weten hoe de beschermende eigenschappen van moedermelk tot stand komen.