AMSTERDAM - De oppervlakte van het pakijs in de Noordelijke IJszee is deze zomer afgenomen tot 4,09 miljoen vierkante kilometer.

Dat is minder dan het laagterecord van 4,17 miljoen vierkante kilometer dat in 2007 werd bereikt. De komende weken smelt waarschijnlijk nog meer ijs, zei het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center maandag.

Het Noordpoolgebied bestaat vooral uit oceaan dat bedekt wordt door samengepakte ijsschollen. In de winter neemt dit ijspakket toe tot zo'n 15,5 miljoen vierkante kilometer, om in de zomer sterk af te nemen en in het najaar weer aan te groeien.

Normaal neemt de oppervlakte pakijs af tot halverwege september, maar zondag lag het totaal al zeventigduizend vierkante kilometer onder het oude laagterecord. De gegevens worden verzameld met satellieten, die in 1979 de eerste metingen verrichtten.

De belangrijkste oorzaak voor de afname is de opwarming van de aarde als gevolg van door de mens uitgestoten broeikasgassen, zei Ted Scambos van het Data Center. Toch zijn er ook natuurlijke oorzaken, zoals een storm die eerder deze maand een aanzienlijk deel van het pakijs afknabbelde.

De afgelopen jaren is er echter sprake van een patroon dat alleen maar kan worden veroorzaakt door klimaatverandering, aldus het Data Center.