AMSTERDAM - Sociale afwijzing kan leiden tot creatief en fantasierijk denken, vooral bij personen met een sterk gevoel van hun eigen onafhankelijkheid.

Dat schrijven wetenschappers onder leiding van Sharon Kim van de Johns Hopkins University deze week in het Journal of Experimental Psychology.

"Het algemene idee dat heerst rond sociale afwijzing is dat de samenleving er vanuit gaat dat het per se negatief is," legt Kim uit.

"De media voeden deze zienswijzen met berichten over pesten op school, op het werk en online. Dat pesten verwerpelijk is en dat er niets goeds uit komt, is duidelijk. Maar sociale uitsluiting is iets anders en niet voor iedereen negatief, vooral als het onafhankelijke geesten betreft."

Waardering

Het onderzoek toont aan dat bij bepaalde mensen de uitsluiting een vorm van waardering is. Het laat de onafhankelijke mensen juist zien dat hoe ze over zichzelf voelen, namelijk dat ze niet zijn zoals anderen, inderdaad klopt. Deze afstand is dan juist positief en zorgt voor meer creativiteit.

Op de lange termijn zou het zo kunnen zijn dat creatieven met een onafhankelijk zelfbeeld juist extra goed gedijen op constante afwijzing, terwijl constante uitsluiting bij iemand die naar een groep snakt, voor het tegenovergestelde zorgt.

Volgens Kim zouden managers personen die niet in een groep lijken te passen toch eens beter moeten bekijken, zeker omdat steeds meer organisaties belang hebben bij creatieve geesten.