Crisis dreigt voor Amerikaanse sterrenwachten

AMSTERDAM - Een commissie van de National Science Foundation, de Amerikaanse tegenhanger van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), heeft een rapport ingediend dat nogal ingrijpende gevolgen kan hebben voor een aantal grote astronomische faciliteiten in de VS.

Enkele getroffen instanties hebben al hun zorg uitgesproken.

In het rapport wordt onder meer de aanbeveling gedaan om enkele telescopen van de Kitt Peak-sterenwacht, de Green Bank-radiotelescoop (GBT), de McMath Pierce-zonnetelescoop en de Very Long Baseline Array (VLBA) in 2017 af te stoten.

Andere grote projecten waar de NSF aan bijdraagt, zoals de beide Gemini-telescopen, de Large Synoptic Survey Telescopes, de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array en de Very Large Array, lopen voorlopig geen gevaar.

Met 'afstoten' wordt bedoeld dat de NSF de geldkraan naar de getroffen faciliteiten zou dichtdraaien. Daarbij wordt de toezegging gedaan om naar andere geldbronnen te helpen zoeken, maar daarmee is het voortbestaan van deze grote waarnemingsinstrumenten niet gegarandeerd.

State-of-the-art

Amerikaanse universiteiten en de National Radio Astronomy Observatory maken vooral bezwaar tegen het afstoten van de GBT en de VLBA, die als 'state-of-the art'-instrumenten worden beschouwd.

De radioschotel van Green Bank is de grootste beweegbare radioschotel ter wereld en nog geen tien jaar in bedrijf. De tien radioschotels van de VLBA, die verspreid over de VS staan opgesteld, vormen de grootste radio-interferometer ter wereld. Deze laatste is pas in 2010 volledig gemoderniseerd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie