Minder wespen deze zomer

WAGENINGEN - Goed nieuws voor mensen die allergisch zijn voor wespensteken: deze zomer vliegen er minder wespen rond dan in voorgaande jaren. Dat meldt de Wageningen Universiteit.

Normaal gesproken zijn er in augustus veel wespen, maar het wisselvallige weer van de afgelopen negen maanden heeft veel wespen de das omgedaan.

In december en januari was het een stuk warmer dan normaal. De insecten werden daardoor maanden eerder wakker terwijl er nog weinig bloemen in bloei stonden. De warme periode werd in februari gevolgd door een aantal weken van streng winterweer, wat veel wespen niet overleefden.

De insecten die de kou overleefden, kregen in juni en juli te maken met nat weer en lage temperaturen. Die omstandigheden hebben de populatie verder aangetast. Volgens de Wageningen Universiteit zijn er op een aantal plaatsen zelfs 80 procent minder wespen dan anders.

Muggen

Lokaal is echter wel sprake van overlast door veel muggen. Dat heeft alles te maken met de bijzondere weersomstandigheden dit jaar in Nederland, aldus insectendeskundigen Arnold van Vliet en Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit (WUR) vrijdag.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie