Amerikaanse studenten hebben dubbele standaard voor seks

AMSTERDAM - Amerikaanse universitaire studenten bekijken medestudenten met een losser seksleven negatiever dan die met een vergelijkbaar seksleven.

Ook andere vormen van dubbele standaarden komen veel voor onder de 19.000 onderzochte jongvolwassenen. Dat presenteren sociologen van de Universiteit van Illinois in Chicago vrijdag op het jaarlijkse congres van de American Sociological Association.

Bijna de helft van de studenten paste binnen het profiel van de conservatieven, die mensen met een vergelijkbaar seksleven zien zoals zichzelf, en respect verliezen voor mensen van beide seksen die een losser liefdesleven hebben.

Iets meer dan een kwart van de ondervraagden bleek liberaal te zijn, met de overtuiging dat iedereen, ongeacht zijn seksleven, evenveel respect verdient.

Traditionele dubbele standaard

Twee kleinere groepen bekeken mannen en vrouwen anders; 12 procent verloor wel respect voor vrouwen met een los seksleven maar niet voor mannen – de zogenaamde traditionele dubbele standaard - en 13 procent had het tegenovergestelde idee.

Een opvallend resultaat was dat de mannen bovenaan de sociale ladder – atleten en leden van studentenverenigingen – vaker een traditionele dubbele standaard erop na hielden; tot wel drie keer zoveel.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie