Magnesium belangrijk voor planeetvorming

AMSTERDAM - Volgens een internationaal team van astronomen spelen metalen zoals magnesium mogelijk een belangrijke rol bij de vorming van kleine planeten.

Die conclusie is gebaseerd op gedetailleerd onderzoek van de spectra van meer dan duizend sterren met een telescoop van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili.

Ruim honderd van de onderzochte sterren hebben zware, Jupiter-achtige planeten als begeleiders, en enkele tientallen hebben iets lichtere planeten van het kaliber Neptunus.

Weinig ijzer

Uit het onderzoek blijkt dat sterren mét planeten doorgaans relatief veel magnesium en titanium bevatten. Dat kan erop wijzen dat deze lichte tot middelzware elementen een belangrijke rol spelen bij de vorming van planeten, vooral wanneer het beschikbare 'basismateriaal' betrekkelijk weinig ijzer bevatten.

Naar verwachting zal dit effect bij kleine, lichte planeten nog sterker spelen dan bij zware. Volgens de huidige inzichten ontstaan planeten door het samenklonteren van kleine deeltjes in de schijf restmaterie die rond een pas ontstane ster is achtergebleven. Blijkbaar moeten die deeltjes een zekere hoeveelheid metalen bevatten om de planeetvorming tot een goed einde te brengen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie