UTRECHT - Stamcellen in de darm gaan heel hard groeien als ze hun rem kwijtraken. Hierdoor kan kanker ontstaan. Utrechtse wetenschappers hebben nu zo'n remmend gen ontdekt.

De ontdekking van de onderzoekers van het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht en het Hubrecht Instituut biedt aanknopingspunten voor de behandeling van darmkanker.

Het onderzoek is grotendeels uitgevoerd in muizen en menselijke cellen. De resultaten verschijnen in het tijdschrift Nature.

Genen

Stamcellen in de darm zorgen doorlopend voor nieuw weefsel. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut slaagde er eerder in om deze stamcellen te identificeren en isoleren.

Samen met Madelon Maurice van het UMC Utrecht en Albert Heck van de Universiteit Utrecht speurde hij naar genen die alleen actief zijn in darmstamcellen. Zo kwamen ze onder meer het gen RNF43 op het spoor.

Als dit gen uitgeschakeld wordt, gaan de darmstamcellen heel hard groeien en ontstaan adenomen, een voorstadium van darmkanker. Stamcellen worden namelijk voortdurend geprikkeld door een groeisignaal. Het RNF43-gen dempt dat groeisignaal. 

Behandeling

"Onze resultaten werpen in eerste instantie licht op de werking van stamcellen", verklaart Maurice.

"Maar ze zijn ook van belang voor patiënten. Mutaties in het RNF43-gen blijken voor te komen in patiënten met alvleesklierkanker, galwegkanker en dikkedarmkanker. Deze vormen van kanker zouden wellicht behandelbaar zijn met stoffen die de werking van het groeisignaal tegengaan."