AMSTERDAM - Op 8 augustus, vier weken voordat het smeltseizoen normaal eindigt, was er al meer ijs gesmolten op Groenland dan dan bij het laatste record aan het eind van het smeltseizoen. 

Dat concluderen wetenschappers van NASA en City College in New York onder leiding van Marco Tedesco. 

De dooi op Groenland duurt normaal van juni tot het begin van september. Dit jaar verbrak de hoeveelheid gesmolten ijs echter het record van 2010. Dat laatste betekent dat vier weken voor het normale einde van het smeltseizoen, al meer ijs smolt dan op het eind van het smeltseizoen in 2010.

Vanaf vandaag 15 augustus zijn er dus nog zo’n drie weken smeltend ijs te verwachten. Er is sinds de satellietmetingen in 1979 begonnen nog nooit zo veel ijs gesmolten.

In lijn

Tedesco benadrukt echter wel dat deze veranderingen in lijn zijn met wat de meeste modellen voorspellen, alleen gebeurt het allemaal veel eerder dan gedacht.

Om de samengevoegde veranderingen in cijfers uit te drukken, de zogenaamde cumulatieve smelt-index, berekende Tedesco de duur en de omvang van het smeltproces gedurende het hele seizoen over de hele Groenlandse ijskap met behulp van gegevens van satellieten die werken met microgolven (deze satellieten hebben vrijwel geen last van bewolking of zonlicht door alleen de specifieke golflengte die ijs uitzendt te meten).

Midden juli

Het record van 8 augustus verschilt echter van het record waar NASA midden juli melding van maakte, toen meer dan 97 procent van de ijskap aan dooi onderhevig was.

De extreme dooi van juli zorgde voor veel smeltwater, maar dit water bevroor binnen een paar dagen weer opnieuw. Hierdoor is het niet aannemelijk dat dit water bijdroeg aan het smeltwater dat de zeespiegel doet stijgen, waardoor het niet bij de smelt-index hoort.

De cumulatieve smelt-index kijkt ook naar het water dat naar de oceaan stroomt. Dit smeltwater zorgt voor een andere ijs-dynamiek, door de onderkant van de ijskap als het ware te smeren, waardoor ook delen van de ijskap makkelijker naar de zee glijden.

Dit jaar had vrijwel elke regio van Groenland te maken met extreme dooi. Ook in de hogergelegen gebieden gaat de dooi nu al twee maanden door, terwijl daar slechts enkele dagen dooi per jaar normaal is.

Voorzichtigheid

Tedesco benadrukt wel dat voorzichtigheid bij het trekken van conclusies geboden is, aangezien we slechts een heel kort stukje van de Groenlandse ijshistorie echt goed hebben kunnen meten.

"Maar voor zover we nu weten is de opwarming die we zien in het Noordpoolgebied verantwoordelijk voor het activeren van processen die de dooisnelheid verhogen en er op die manier weer voor zorgen dat het proces versnelt. Als we zo over de afgelopen paar jaar kijken, is de uitzondering de regel geworden", besluit Tedesco.