Nieuw materiaal ontwikkeld voor bacterieloze katheter

AMSTERDAM – Engelse wetenschappers ontwikkelen een nieuw materiaal voor katheters waar bacteriën zich niet aan kunnen binden.

De onderzoekers van de Universiteit van Nottingham beschrijven hun vondst deze week in Nature Biotechnology.

De ontwikkelde polymeer komt vooral van pas in de geneeskunde. Katheters en andere implantaten raken vaak geïnfecteerd met bacteriën, met ziekte en soms zelf dood van de patiënt tot gevolg.

Bovendien is er veel economische schade omdat patiënten met een geïnfecteerde implantaten vaak weer opnieuw geopereerd moeten worden.

Polymeer

Om de polymeer te vinden, ontwikkelden de onderzoekers eerst een high-througput systeem waarin duizenden polymeren naast elkaar getest konden worden. Die polymeren werden vervolgens geïnfecteerd met 3 verschillende bacteriesoorten die vaak problemen op katheters geven. De polymeren waar de minste bacteriën aan hechtten werden doorontwikkeld.

Een groep aan elkaar verwante stoffen bleek het aantal aanhechtende bacteriën met 96,7 procent te verminderen, vergeleken met het materiaal waarvan huidige katheders zijn gemaakt.

De succesvolste polymeren bleken vooral zogenaamde esterverbindingen en cyclische koolstofgroepen te bevatten. De onderzoekers hopen dat het materiaal snel zijn weg vindt naar het ziekenhuis.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie