Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Oorzaak krimpend brein bij depressie en stress achterhaald

AMSTERDAM – Amerikaanse onderzoekers ontdekken gen dat bij depressieve en gestreste mensen zorgt voor afbraak hersenverbindingen.
Door NU.nl/Hidde Boersma

Ze beschrijven hun vondst deze week in Nature Medicine.

Zowel depressie als chronische stress hebben verlies van hersenvolume tot gevolg. Dat veroorzaakt vervolgens emotionele en cognitieve problemen.

Om de oorzaak hiervan te achterhalen vergeleken de onderzoekers de hersenen van depressieve patiënten met die van hun niet-depressieve tegenhangers. Ze keken specifiek naar zogenaamde genexpressie: welke genen staan aan en welke niet.

Vijf genen

Met hun vergelijking vonden ze vijf genen die in de depressieve hersenen minder actief waren. Allen hadden ze te maken met de aanmaak en het functioneren van synapsen, de structuren die zorgen voor het contact tussen hersencellen.

Het bleek dat al die vijf genen weer aangestuurd werden door één gen, genaamd GATA1. Als dit gen erg actief is, onderdrukt het de 5 genen en werden er geen nieuwe synapsen aangebouwd.

Minder goed functioneren

Bovendien gingen de al bestaande synapsen minder goed functioneren. Gecombineerd leidt dit tot verlies van hersenvolume en –capaciteit.

Volgens de wetenschappers legt het onderzoek andermaal het nut van synapsstimulerende behandeling bloot bij depressie of chronische stress. Dat kan met medicijnen, maar ook met gedragstherapie.

Aanbevolen artikelen