Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Muizen hebben alarmfunctie voor roofvogels

AMSTERDAM – De oogzenuwen van muizen blijken grotendeels inactief te zijn, tot het moment dat er een vogel boven hen in de lucht hangt.
Door NU.nl/Stephan van Duin

De grotendeels ongebruikte zenuwen zouden daarom een soort visueel alarmsysteem voor de muis kunnen zijn. Dat zeggen biologen van Harvard University maandag in PNAS.

Om de oogzenuwen en hun zenuwknopen, genaamd ganglia, goed te kunnen bestuderen maakten de onderzoekers eerst een muis waarin bepaalde ganglia fluorescerend waren.

De betreffende ganglia hebben een hele hoge resolutie, maar bleken ook het grootste deel van het muizenleven inactief te zijn.

Knopen

Nadere studie bracht naar voren dat de knopen, via een complexe interactie met andere oogzenuwen, alleen een signaal afgeven bij een beweging van een object tegen een egale achtergrond.

De enige natuurlijke situatie waarin zich dit voordoet is die van een vogel tegen de lucht, en dat doet de onderzoekers concluderen dat de zenuwen als een alarm functioneren.

In andere dieren, waaronder katten, mensen en makaken – geen van allen bejaagd door vogels – werken de oogzenuwen allemaal hetzelfde, namelijk door gewoon visuele input door te sturen naar de hersenen op eenzelfde manier.

Aanbevolen artikelen