Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Klimmende Boomkikker.

Klimaatverandering goed voor parasiet

AMSTERDAM - Parasieten profiteren mogelijk van klimaatverandering, ten koste van hun slachtoffer.
Door NU.nl

Dat meldt persbureau Reuters op basis van een Amerikaans onderzoek dat maandag wordt gepubliceerd in Nature Climate Change. Kikkers lijden ernstiger onder een een schimmel, wanneer de temperatuur onvoorspelbaar schommelt, zo bleek uit het onderzoek.

De wetenschappers onderwierpen Cubaanse boomkikkers aan temperatuurschommelingen van 10 graden Celsius, waarna ze werden blootgesteld aan de schimmel Batrachochytrium dendrobatidis. Deze schimmel is vaak dodelijk voor amfibieën.

Kikkers die eerst vier weken gewend waren geraakt aan een ruimte van 25 graden Celsius en daarna moesten verhuizen naar 15 graden Celsius, konden veel slechter tegen de schimmel, dan kikkers die al die tijd al bij 15 graden leefden. Verder bleek dat wanneer de temperatuurschommelingen van 10 graden voorspelbaar waren, zoals bij een dag en nachtritme, de kikkers ook beter bestand waren tegen de schimmel.

Malaria

De onderzoekers zijn bezorgd over de resultaten. Ze suggereren dat die niet alleen gelden voor deze specifieke schimmel en kikker. Mogelijk treedt het effect ook op bij parasieten die ziektes kunnen veroorzaken bij mensen, zoals lintwormen en malariamuggen. Klimaatverandering zal zorgen voor meer temperatuurschommelingen op aarde, vermoeden klimatologen.

"Een toename van klimaatvariaties maakt het waarschijnlijk makkelijker voor parasieten om hun gastheer te infecteren", aldus één van de onderzoekers van de Oakland University tegen Reuters. "We denken dat dit het effect van sommige ziektes kan verergeren."

Er is echter meer onderzoek nodig om vast te stellen of het effect inderdaad bij andere parasieten en slachtoffers optreedt. Mogelijk zijn koudbloedige dieren, zoals kikkers, er gevoeliger voor dan warmbloedige, zoals zoogdieren.

Aanbevolen artikelen