AMSTERDAM - De reactie van de pupil bij het kijken naar erotische video’s laat zien of een man homo- of heteroseksueel is.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Cornell Universiteit deze week in PLoS.
De methode komt vooral van pas bij psychologisch onderzoek.

Op dit moment wordt de seksuele oriëntatie achterhaald dan wel door het simpelweg te vragen, dan wel door het meten van opwinding in de schaamstreek.

Niet ideaal

Beide zijn echter niet ideaal: de eerste niet omdat er niet altijd het juiste antwoord gegeven worden, waardoor resultaten verstoord raken. De tweede niet omdat die nogal invasief is, waardoor mensen van traditionelere culturen zelden aan psychologische onderzoeken rond seksuele voorkeur meedoen.

Het meten van de verwijding van de pupil bij het kijken naar opwindend materiaal blijkt echter een goed alternatief. De pupillen van homo- en heteroseksuele mannen verwijdden zich respectievelijk bij het kijken naar homo- en heteroseksueel georiënteerde erotiek, precies volgens verwachting.

En passant loste het onderzoek de vraag of biseksualiteit bij mannen fysiologisch nu wel bestaat ook op. Nog steeds wordt door velen gedacht dat mannelijke biseksualiteit vooral veroorzaakt wordt door factoren zoals persoonlijkheidsproblemen.

Fysiologische

Oogmetingen lieten echter zien dat biseksuele mannen opgewonden werden van zowel homo- als heteroseksuele video’s, waaruit de onderzoekers de conclusie trokken dat biseksualiteit een fysiologische achtergrond heeft, net als andere seksuele oriëntaties.

Opvallend was dat de oogmetingsmethode een hele schaal blootlegde aan oriëntaties. Zo viel de pupilverwijding van mannen die zich als ‘vooral hetero’ zagen precies tussen de hetero- en de biseksuelen in. Dat maakt toekomstig onderzoek nog accurater.

Overigens werkte de methode bij vrouwen niet. Zoals ook al uit eerder onderzoek is gebleken, raken vrouwen opgewonden van zowel hetero- als homoseksuele beelden. Hun pupillen sloegen dan ook bij beide uit.