AMSTERDAM - De komende nachten zijn er veel vallende sterren te zien.

De zogeheten Perseïdenzwerm scheert langs de aarde en zorgt rond 12 augustus voor het hoogtepunt van de sterrenregen.

Er zijn dan tot wel honderd vallende sterren per uur te zien, meldt de landelijke organisatie voor amateursterrenkundigen Stichting De Koepel.

Elk jaar in augustus doet dit hemelverschijnsel zich voor wanneer komeet Swift-Tuttle de baan van de aarde doorkruist. De meeste vallende sterren zijn in de nachten van 12 en 13 augustus tussen 02.00 en 06.00 uur te zien.

Het is nog even de vraag of de sterrenregen in het hele land goed te zien is, want het KNMI verwacht afwisselend weer. "Er is 's nachts veel bewolking, maar het klaart ook geregeld op. Het is een kwestie van mazzel hebben en net dat gaatje in de bewolking meepikken", zegt een woordvoerder.

Kleine steentjes

Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte met hoge snelheid de dampkring binnendringen.

Het gesteente wordt door de wrijving met de atmosfeer verhit en verdampt op ongeveer tachtig kilometer hoogte. Ook de lucht om het gesteente bereikt hoge temperaturen. Deze lucht begint te gloeien en veroorzaakt de bekende lichtsporen aan de hemel.