AMSTERDAM - Een verloren gewaand meesterwerk van Raphael dat sinds 1945 onvindbaar was, lijkt te zijn teruggevonden in de kluis van een bank.

Dat meldt kunstmagazine The Art Newspaper donderdag. Portret van een Jongeman was een belangrijk kunstbezit in Polen, maar werd in 1939 in beslag genomen door de nazi's.

Het werk uit omstreeks 1513 behoorde tot de collectie van de invloedrijke Pools-Litouwse adellijke familie Czartoryski. Het schilderij werd geconfisqueerd zodat het bij de verzameling van het Führermuseum, een persoonlijk prestigeproject van Hitler, kon worden gevoegd. Het verdween kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Tumult

De kluis waarin het schilderij van de Italiaanse meester werd gevonden, is niet in Polen. In welk land de bankkluis met het schilderij zich dan wel bevindt, wilde een woordvoerder van het Poolse bureau voor de restitutie van erfgoed niet zeggen.

"Het belangrijkste is dat het werk niet verloren is gegaan in het tumult van de oorlog", aldus de woordvoerder. "Het is niet verbrand of vernietigd. Het bestaat nog. Het is veilig in een regio van de wereld waar de wet in ons voordeel is." Hij zegt zeker te zijn dat het werk wordt teruggegeven aan Polen.