UTRECHT – Klimaatverandering veroorzaakt hogere onweerswolken en die vormen een nieuwe bedreiging voor de ozonlaag, beweren Amerikaanse wetenschappers.

De toename van zomeronweer is een gevolg van de opwarming van het klimaat. Onweerscomplexen worden hierdoor talrijker en krachtiger, toonde eerder klimaatonderzoek aan.

De opwaartse luchtstromen in de krachtigste onweerscomplexen kunnen op vele kilometers hoogte soms de stratosfeer bereiken, waar ze vervolgens waterdamp 'injecteren' in de ozonlaag, aldus de onderzoekers.

Dat water zorgt er op zijn beurt voor dat aanwezig stabiel chloor- en broomgas wordt omgezet in vrije radicalen, die ozon afbreken.

Huidkanker

Het risico op schade door ultraviolette straling neemt daarmee toe. Onder een dunnere ozonlaag verbranden mensen sneller en is ook het gevaar van het ontstaan van huidkanker groter. Dit zeggen onderzoekers van de prestigieuze Harvard Universiteit, naar aanleiding van hun publicatie in Science.

De Amerikanen waarschuwen dat aantasting van de ozonlaag niet alleen schadelijk is voor mensen, maar voor vrijwel alle levensvormen op het aardoppervlak. Zo kan ultraviolette straling ook de bladeren van planten beschadigen, wat op zijn beurt weer gevolgen kan hebben voor de landbouw.

Kinderen

"Zoals ik het zie, gaat dit niet zomaar over volksgezondheid", zegt James Anderson, professor in atmosferische chemie en hoofdauteur van de studie. “Dit gaat over de vraag of je de zon in kunt stappen, over je kinderen en hun gezondheid.”

“We weten natuurlijk niet precies hoe snel de frequentie en de intensiteit van de onweersstormen zal toenemen, dus we kunnen er geen tijdschaal aan hangen, maar de kern van de zaak is eenvoudig en helder, omdat we de chemie erachter begrijpen.”

Jubileumverdrag

In september is het 25 jaar geleden dat wereldleiders het Montréal-protocol overeenkwamen. Dit succesvolle VN-verdrag voorziet in het terugdringen van de uitstoot van CFK’s, een andere ozonbedreigende factor.