AMSTERDAM - Archeologen zijn er van overtuigd dat ze het skelet van 'Mona Lisa' hebben gevonden.

Dat melden verschillende media woensdagavond.

De wetenschappers geloven dat de stoffelijke resten behoren tot Lisa Gherardini, de vrouw die beter bekend staat als Lisa del Giocondo.

Van haar wordt al enkele jaren gedacht dat zij de vrouw is met de mysterieuze glimlach op het wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci, zo meldt The Huffington Post. Het meesterwerk hangt momeneel in het Musée du Louvre in Parijs.

Klooster

De botten, waaronder een schedel, ribben en enkele wervels, zijn gevonden nabij het klooster Sant 'Orsola in Florence, Italië.

Gherardini zou non zijn geworden nadat haar man was overleden. In 1542 zou ze op 63-jarige leeftijd zijn overleden.

Identiteit

De identiteit van het model voor de Mona Lisa verdeelt de kunstwereld al vele jaren. Duitse wetenschappers beweerden drie jaar geleden dat zij in oude geschriften het onomstotelijke bewijs hadden gevonden dat Gherardini inderdaad het model was. Anderen, onder wie de curator van het Louvre, betwistten dat.

De stoffelijke resten worden naar Parijs opgestuurd, waar ze verder worden onderzocht. Volgens de NOS wordt het dna vergeleken met dat van kinderen van Del Giocondo die in de buurt liggen begraven. Als dit overeenkomt, wordt een reconstructie van Mona Lisa gemaakt.

'Skelet Mona Lisa gevonden'