NOORDWIJK - Astronaut André Kuipers kan weer lopen, maar het gaat nog wel moeizaam.

Dat zei hij vrijdag vanuit Houston tijdens een persconferentie die te volgen was bij SpaceExpo in Noordwijk.

De bedoeling was dat dat via een beeldverbinding zou gebeuren, maar het duurde even tot die tot stand kwam. ''Houston, we have a problem'', zei een ESA-medewerkster in Noordwijk.

Kuipers voelt zich wel nog wat licht in zijn hoofd, vertelde hij. "Als ik ga liggen gaat voor mijn gevoel de hele aarde tuimelen."

De Amsterdammer vroeg zichzelf door zijn protesterende lichaam de eerste paar dagen na zijn terugkeer op aarde wel af waarom hij ooit aan zijn ruimtemissie was begonnen, maar wil inmiddels weer terug naar het International Space Station.

''Een keer per jaar of zo. Op vakantie", zo grapte hij. Maar het nadeel, vindt de astronaut, is dat je in de voorbereiding op een ruimtereis zo veel en lang van huis bent.

Bekijk beelden van de eerste reactie van André Kuipers:

Terug

De kans is heel klein dat Kuipers ooit nog naar de ruimte terugkeert. Daar heeft hij een dubbel gevoel bij, vertelde hij vrijdag. ''Ik wou snel terug naar de aarde omdat ik mijn gezin miste. Maar het zweven zal ik missen.'' Kuipers vond het zweven in de ruimte een van de mooiste dingen die hij ooit heeft meegemaakt. Nu hij terug is, heeft hij al gemerkt dat dat gevoel het beste benaderd wordt door zwemmen. ''Ik denk dat ik dat vaak ga doen.''

De astronaut is nooit bang geweest in de ruimte. ''Ook al besef je dat het eigenlijk maar een dun aluminium wandje is dat je scheidt van het heelal."

Schitterende plek

"Het is ISS een schitterende plek om te zijn, het zweven door het station is fantastisch en het uitzicht op de aarde elke keer weer overweldigend.

Kuipers landde afgelopen zondag met de Russische Sojoez-capsule in de steppe van Kazachstan, na een ruimtereis van 193 dagen. Zijn tijd in het ISS vulde hij voornamelijk met experimenten voor universiteiten van over de hele wereld.

Spuug

Nu hij weer terug op aarde is, blijft Kuipers druk bezig. ''Wetenschappers willen nog van alles meten. De tweede dag werd ik al gelijk op een fiets gezet, moest ik bloed afstaan en wilden ze mijn spuug onderzoeken'', zei hij.

Daarnaast moet Kuipers fysiek ook herstellen. ''Mijn lichaam moet zich nog aanpassen aan het leven op aarde. Ik krijg revalidatie om weer te leren lopen en mijn evenwichtsorgaan doet het ook nog niet helemaal."

Aandacht

De landing op aarde heeft Kuipers deze keer zwaarder ervaren dan na zijn vorige ruimtereis. ''Ik was ook veel langer weggeweest, dus alles kwam zwaarder aan.''De ESA-astronaut kreeg tijdens de landing niets mee van alle aandacht die er voor het einde van zijn missie was in Nederland.

"Je bent in een totaal andere wereld en geconcentreerd bezig met de landing. Daarop hebben we jaren getraind. Zodra je op de steppe in Kazachstan zit is het moeilijk te beseffen dat iedereen meekijkt. Je hebt wel een camera op je gericht maar ziet ook veel bekende gezichten om je heen."

"Het is wel fantastisch dat iedereen in Nederland het goed kon volgen. Ik ben blij dat ik mijn ruimtereis met zo veel mensen heb kunnen delen."

Beelden van de landing afgelopen zondag:

Rust

Kuipers wil nu vooral uitrusten. "Het is allemaal heel hectisch geweest de afgelopen dagen, eigenlijk vanaf het moment dat je uit de capsule wordt gedragen. Het weerzien met mijn gezin was wel een fantastisch moment. Ook de reis naar Houston was goed geregeld."

Op 20 juli komt Kuipers naar Nederland, waarna hij wordt gehuldigd op de boulevard van Noordwijk. Hier is het hoofdkwartier van de Europese ruimteorganisatie ESA gevestigd.

André Kuipers geeft persconferentie