AMSTERDAM - Wetenschappers van het Europees Centrum voor Kernonderzoek CERN hebben een nieuw subatomair deeltje gevonden. 

Dit zou het zogenaamde Higgs-boson kunnen zijn, zo lieten de CERN-wetenschappers woensdagochtend op een persconferentie in Genève weten.

Maandag kwam al naar buiten dat uit bevindingen van de onderzoekers blijkt dat er genoeg aanwijzingen zijn dat het boson-deeltje bestaat.

"Dit is een voorlopig, maar sterk en solide resultaat", aldus Joe Incandela, die het woord voerde voor één van de twee onderzoeksteams die bij zoektocht betrokken zijn.

Antwoord

Het deeltje moet antwoord geven op fundamentele vragen over het universum. Het bestaan van het Higgs boson-deeltje zou het standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend maken.

Bekijk beelden van de persconferentie

De Britse natuurkundige Peter Higgs voorspelde het bestaan van het boson meer dan veertig jaar geleden als verklaring waarom atomen, en al het andere in het universum, massa hebben.

Overdonderd

Higgs was als speciale gast aanwezig bij de persconferentie. Het door hem voorspelde deeltje is zo belangrijk, dat het ook wel het 'Goddeeltje' wordt genoemd.

"Ik ben overdonderd door de geweldige snelheid waarmee deze resultaten zijn bereikt en had niet verwacht dit nog mee te mogen maken. Ik zal mijn familie bellen om te vragen of ze wat champagne in de koelkast willen zetten", aldus de 83-jarige Higgs.

Higgs is nu 83. In de jaren '60 bedacht hij dat er een klein deeltje moest zijn dat ervoor zorgt dat alle andere deeltjes massa hebben.

Daarmee zou het de belangrijkste bouwsteen van het universum zijn. Natuurkundigen na hem concludeerden keer op keer dat de berekening van Higgs moest kloppen, maar het Higgs-boson bleef onvindbaar.

LHC

Voor het onderzoek is de Large Hadron Collider gebouwd, waarin botsingen van protonen teweeg worden gebracht om verschijnselen als donkere materie en antimaterie en uiteindelijk het ontstaan van het heelal te kunnen begrijpen.

Deze tunnel van 27 kilometer lengte ligt op de grens van Zwitserland en Frankrijk en is sinds 2009 in gebruik.

Locatie van de tunnel:


Grotere kaart weergeven

Lees hier meer over het belang van de vondst van het Higgs-deeltje

Volg reactie op Twitter over dit nieuws via NUlive

Higgs-deeltje vermoedelijk gevonden