UTRECHT - Een nieuw apparaat kan met behulp van geluidsgolven kleine organismen en cellen manipuleren.

Het apparaat dat nog geen twee centimeter groot is, werd ontwikkeld door biowetenschappers van de Amerikaanse Penn State universiteit. Doordat het zogenoemde akoestische pincet levend materiaal met geluid beïnvloedt, is er geen kans dat cellen of organismen beschadigd of besmet raken.

Het pincet werd ontwikkeld om Caenorhabditis elegans zonder fysiek contact te kunnen vangen en manipuleren. Deze millimetergrote rondworm is één van de belangrijkste modellen om menselijke ziektes en genetische ontwikkelingen te bestuderen.

Cellulair

Naast de rondworm bleek het apparaat ook in staat objecten op cellulair niveau te kunnen hanteren. De ontwerpers van het pincet verwachten zelfs voorwerpen op nanoschaal te kunnen bewegen door het instellen van een hogere geluidsfrequentie.

Het pincet gebruikt hiervoor eenzelfde soort geluidsgolven als wordt gebruikt bij het maken van een echoscopie van een foetus. Met deze geluidsgolven kunnen drukverschillen worden gecreëerd in de vloeistof waarin een cel zich bevindt, waardoor deze vooruit wordt gestuwd.

Lasers

Soortgelijke apparaten zoals het optische pincet dat lasers gebruikt om organismen te manipuleren, zijn veel duurder dan hun akoestische tegenhanger en verbruiken tot wel 10 miljoen keer meer elektriciteit. Daarnaast is er een kans dat een monster beschadigd raakt door een laser.

De makers van het akoestische pincet verwachten dat hun vinding dankzij de lage prijs en lage risico voor cellen en organismen een weg zal vinden tot veel takken van de biomedische wetenschap, van onderzoek naar kankercellen tot het hanteren van schadelijke bacteriën.