HEIDELBERG - Wetenschappers hebben het herinneringsvermogen van oude muizen verbeterd met behulp van een eiwit.  

De dieren konden daardoor net zo goed dingen onthouden als jonge muizen. Het verschil komt door het proteïne Dnmt3a2, meldde neurobioloog Hilmar Bading van de universiteit in het Duitse Heidelberg.

''Het is bekend dat de geestelijke vaardigheden afnemen bij het ouder worden'', zei Bading. Het proteïne Dnmt3a2 komt bij ouderen veel minder voor in de hersenen en dat blijkt een oorzaak van de verminderde vaardigheden.

Virus

De experts spoten een virus met het proteïne in de hersenen van de oudere muizen. De proefdieren waren daarna niet meer zo vergeetachtig. Zo herinnerden ze zich beter dat ze in een bepaalde ruimte een elektrisch schokje hadden gekregen, schrijven de onderzoekers in het vakblad Nature Neuroscience.

Het effect was ook te zien bij jonge muizen. Zodra bij hen het proteïne Dnmt3a2 werd verminderd, konden ze duidelijk minder onthouden.

De vinding biedt mogelijk ook kansen voor mensen. ''De grondbeginselen en biochemische functies lijken vermoedelijk erg op elkaar. Maar het menselijke organisme is wel wat ingewikkelder'', meent expert Bading. Het moeilijkst is de injectie met een virus in de menselijke hersenen.