AMSTERDAM - Prinses Laurentien heeft vrijdag in Utrecht de jaarlijkse HIER Klimaatpenningen uitgereikt. Het Nederlandse Rode Kruis, Philips en Douwe Monsma waren door de jury als winnaars aangewezen.

De Klimaatpenning is een onderscheiding voor een persoon, organisatie, instituut of onderneming die zich uitzonderlijk en succesvol inzet voor de versnelling van de oplossing van het klimaatprobleem. Deze penningen worden dit jaar voor de derde keer uitgereikt.

"De winnaars laten zien hoe zij met concrete oplossingen en onderzoek mondiale veranderingen in gang zetten", aldus voorzitter en jurylid Lodewijk de Waal van HIER.

Het Nederlandse Rode Kruis kreeg de penning voor de volgens de campagne 'jarenlange levensreddende klimaatkennis van het internationale Klimaatcentrum, waarmee ontwikkelingslanden projecten in noodhulp en landbouw opzetten.'

Zuiniger

Philips was één van de drie winnaars omdat het het eigen energieverbruik omlaag bracht en bijna de helft van de huishoudapparaten en verlichting fors zuiniger wist te maken.

Douwe Monsma won de penning onder meer omdat hij een voorvechter is van een groot windmolenpark in de Flevopolder.