IJMUIDEN - Duikers hebben de afgelopen week tien voor Nederland nieuwe dier- en plantensoorten gevonden bij de Doggersbank in de Noordzee. Dat meldt de Vereniging Kust & Zee vrijdag.

De duikers van de jaarlijkse Expeditie Doggersbank, met onder anderen biologen, troffen in totaal 30 soorten aan die zelden of nog nooit waren gezien in Nederland.

Het gaat onder meer om een zeester, zeenaaktslakken en poliepen. Ook zijn vissoorten als de zeeduivel en de zeewolf gefilmd. De deelnemers vermoeden dat de Doggersbank een belangrijk nieuw leefgebied is voor de Nederlandse Noordzee.

De Doggersbank, een ondiepte in de Noordzee, is het noordelijkste puntje Nederland op zee. De expeditie duurt nog drie dagen. De duikers onderzoeken het onderwaterleven op de Klaverbank en de Doggersbank. Ook ontdoen ze scheepswrakken van visnetten en -lijnen.

Crane

Tijdens een duik naar 'wrak 6127' is mogelijk nog een bijzondere ontdekking gedaan. De onderzoekers vermoeden dat het wrak van de Engelse vistrawler Crane is.

Dat scheepje werd tijdens het beruchte Doggersbankincident in 1904 tot zinken gebracht door Russische marineschepen. Die zagen een Engelse vissersvloot aan voor Japanse marineschepen en openden het vuur.

Duikers vinden nieuwe soorten op Doggersbank