BAARN - Zwangere vrouwen die veel staan en werkweken maken van meer dan 40 uur baren vaker kleine baby's. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus MC.

Kinderen van moeders die veel staan tijdens hun werk in bijvoorbeeld de verkoop, verzorging of het onderwijs hadden bij de geboorte een hoofdomtrek die een centimeter kleiner was dan gemiddeld.

De onderzoekers vonden geen verband tussen de werkbelasting en slechte gezondheidsuitkomsten voor de baby zoals laag geboortegewicht of vroeggeboorte.

Hoofdomtrek

De vrouwen die lang stonden, kregen dus gemiddeld een kind met een iets kleinere hoofdomtrek.

De baby’s van vrouwen die meer dan 25 uur per week werkten, waren gemiddeld iets lichter (150-200 g bij geboorte) en hadden ook een wat kleinere hoofdomtrek. Fysieke werkbelasting lijkt dus een kleine negatieve invloed te hebben op de groei van de foetus.

Minder werken

Het is onduidelijk of de 'schade' in een bepaald trimester van de zwangerschap optreedt of dat de belasting zich gedurende de zwangerschap optelt.

Op basis van dit onderzoek durven de wetenschappers nog geen duidelijk advies te geven over of, en in hoeverre vrouwen minder zouden moeten werken. Wel lijkt het belangrijk om de werkomgeving te optimaliseren.

Het onderzoek maakt onderdeel uit van de Generatie-R studie. Dit onderdeel betrof 4680 werkende zwangere vrouwen. De resultaten zijn verschenen in Occupational and Environmental Medicine.