BEIJING - De Chinese ruimtecapsule Shenzhou 9 is vrijdag met behulp van zijn parachute veilig neergekomen op de uitgestrekte graslanden van Binnen-Mongolië.

Met de landing kwam een einde aan de dertien dagen durende ruimtemissie van de drie bemanningsleden, onder wie Liu Yang, de eerste vrouwelijke Chinese teikonaut.

China zei dat er met de bemande missie naar de ruimtemodule Tiangong 1 een grote stap is gezet in het ambitieuze Chinese ruimtevaartprogramma.

"Tiangong 1, ons thuis in de ruimte, was gerieflijk en plezierig. We zijn erg trots op ons land", zei Liu Yang na de landing tegen staatszender CCTV.

Als voorbereiding op het permanent bemannen van een Chinees ruimtestation stond de missie van de drie Chinezen in het teken van het koppelen van hun capsule aan de ruimtemodule en uitvoerige medische tests.

Maanreis

China wil later dit jaar opnieuw een bemande missie naar het ruimtestation sturen. In 2020 moet Tiangong 1 worden vervangen voor een permanent ruimtestation.

Het land neemt geen deel aan het internationale ruimtestation ISS, omdat de Verenigde Staten hier bezwaar tegen aantekenen. Een Chinese maanreis behoort in de toekomst ook tot de mogelijkheden.

China verkent de laatste tijd niet alleen de ruimte, maar ook de diepzee. Zondag daalde een Chinese onderzeeër af tot een diepte van 7.000 meter in het Marianentrog, in de Stille Oceaan.