Mooie tomaat is minder zoet

AMSTERDAM - Het gen in tomaten dat zorgt voor gelijkmatige rijping, zorgt er ook voor dat ze minder suiker bevatten.

Dat schrijven onderzoekers onder leiding van de University of California en Cornell University donderdag in Science.

Commerciële telers zorgen er al zeventig jaar voor dat tomaten over het hele oppervlak even rijp, ofwel even rood, worden. Dan zien ze er perfect en dus aantrekkelijk uit in de supermarkt. Natuurlijke tomaten rijpen echter niet gelijkmatig en zijn niet overal even rood.

Onderzoekers hebben nu bepaald op welke plek in het DNA dit rijpingsgen zich bevindt en welke genen het beïnvloedt. Zo heeft het invloed op de fotosynthese van de vrucht zelf, ofwel de hoeveelheid suikers die de tomaat aanmaakt tijdens zijn groei.

Onbedoeld

Dit is een onbedoeld effect, zeggen de onderzoekers. Tomatentelers hebben volgens hen tot nu toe gefocust op het uiterlijk van tomaten, omdat ze niet meer betaald krijgen voor de smaakkwaliteit.

Door dit onderzoek kunnen commerciële telers het DNA van hun tomatenzaad gaan testen om te zien of het rijpingsgen erin zit. Eerder deze maand werd het complete DNA van tomaten in kaart gebracht.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie