AMSTERDAM - Met een nieuwe techniek die waarneemt wat de hersenen denken, kunnen mensen die niet in staat zijn te spreken toch een gesprek voeren.

Dat schrijven wetenschappers onder leiding van de universiteit Maastricht donderdag in Current Biology.

Hun nieuwe techniek is gebaseerd op fMRI, waarbij de gemeten hoeveelheid bloed die door een bepaald hersengebied stroomt iets zegt over de activiteit in dat gebied.

De onderzoekers bedachten hoe mensen de letters van het alfabet stuk voor stuk konden communiceren. Bij elke letter dachten de proefpersonen in de studie aan iets specifieks, zoals het bewegen van hun rechterteen.

De gedachte hierachter is dat bij elke letter een ander gebiedje in hun hersenen geactiveerd zou worden. De nieuwe techniek herkent dit gebiedje met behulp van fMRI.

Letter voor letter

In het communicatie-experiment beantwoordden deelnemers twee open vragen, zoals ‘wat is je hobby?’ of ‘waar ben je voor het laatst op vakantie geweest?’ Elke persoon bleek die vragen letter voor letter te kunnen beantwoorden met behulp van de nieuwe techniek.

De zoektocht naar manieren om verlamde mensen te laten praten duurt al twintig jaar. Tot nu toe zijn succesvolle methodes gevonden om elektrische hersensignalen om te zetten in taal, maar daar heeft niet iedereen baat bij. Deze methode zou voor meer mensen geschikt kunnen zijn.