AMSTERDAM - Planten en dieren die meeliften op of in watervogels verhogen hun succes en zorgen tevens voor meer biodiversiteit.

Dat blijkt uit onderzoek van Casper van Leeuwen die daarop vandaag promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Het is al heel lang bekend dat vogels die fruit eten de zaden ergens anders weer uit kunnen poepen en er zo voor zorgen dat planten in nieuwe gebieden terechtkomen. Zaden, eitjes en zelfs hele dieren kunnen meeliften, klevend aan de poten, veren of snavels en leggen zo soms wel honderden kilometers af.

Waterdiertjes

Dat levende waterdiertjes een reis door de darmen vaak overleven, was nog niet bekend. Op deze manier kunnen watervlooien tot zelfs kleine waterslakjes oversteken naar een nieuw, niet door water verbonden leefgebied.

Uit het onderzoek van Van Leeuwen blijkt dat een op de drie keutels van watervogels tenminste één intact zaadje of diertje bevat. Dit zorgt over het algemeen voor een positieve beïnvloeding van de biodiversiteit, al kan ook een invasieve soort meevliegen naar een andere plek. Genetisch onderzoek onderschreef de verspreidingsbevindingen.

Juist de manier van eten van de watervogels, namelijk snel en veel (waardoor ze slecht verteren), zorgt ervoor dat veel zaden en diertjes de tocht door het darmkanaal overleven. Slakjes blijken tot wel vijf uur in leven te blijven in de vogel.

In Nederland verzorgen een kleine twintig soorten watervogels voor het inwendige ‘vervoer’ van bijna honderd soorten plantenzaden en zo’n veertig verschillende kleine waterdiertjes.