AMSTERDAM - De maandag door de Erasmus Universiteit van fraude beschuldigde hoogleraar Dirk Smeesters ontkent dat hij onderzoeksgegevens uit zijn duim heeft gezogen.

Dat zegt de van oorsprong Vlaamse hoogleraar in gesprek met het AD.

Twee artikelen van Smeesters werden door de Rotterdam School of Management teruggetrokken omdat uit onderzoek van een integriteitscommissie bleek dat er sprake was van 'handelen in strijd met de wetenschappelijke integriteit'.

De veel getrokken vergelijking met de Tilburgse wetenschapper Diederik Stapel, die jarenlang onderzoeksdata zelf verzon, gaat volgens Smeesters mank: "Ik ben geen Stapel. Ik heb geen gegevens verzonnen", zegt Smeesters.

"Ik heb een wetenschappelijke fout begaan door gegevens weg te laten en niet te rapporteren wat ik heb weg gelaten", vervolgt hij. "Dat ik nu zo word neergezet doet pijn."

Geen regels

Smeesters werkte naar eigen zeggen in de overtuiging dat hij zich aan de regels hield, tot de Universiteit bij hem aanklopte.

"Ik wilde er zelf ook duidelijkheid over hebben toen er door een Amerikaanse wetenschapper vragen over een onderzoek van mij werden gesteld. Ik ben daarom zelf naar een vertrouwenscommissie gestapt", licht hij toe.

"Er is een groot grijs gebied wat je wel meldt en wat niet. Er zijn ook geen regels voor. Ik zie nu dat ik het weglaten van gegevens wel had moeten melden, maar ik vind ook dat er betere regels voor moeten komen. Dat we moeten melden welke studies niet hebben gewerkt."

Verhuizing

29 onderzoeken van Smeesters zijn door de commissie onder de loep genomen. Bij drie blijken de gegevens aantoonbaar niet te kloppen, waarvan er twee onderzoeken al waren gepubliceerd. Van de overige onderzoeken is de data verdwenen, zowel op papier als digitaal is alles weg.

Volgens Smeesters komt dit omdat zijn harde schijf is gecrashed. Het papierwerk raakte zoek tijdens een verhuizing. "Het helpt niet in de beeldvorming", beseft hij. "Maar het is wel echt gebeurd." 

Burnout

Smeesters ontkent tevens dat hij ontslag heeft genomen vanwege het terugtrekken van twee van zijn publicaties. "Dat heeft niets met de zaak te maken. Ik heb tien jaar lang dag en nacht gewerkt. Vorig jaar kreeg ik daardoor een burnout."

"In januari heb ik mijn ontslag ingediend. Die is nu geaccepteerd, maar het heeft echt niets met de uitkomst van het integriteitsonderzoek van doen."