Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Kwart miljoen doden door Mexicaanse griep'

PARIJS - De Mexicaanse griep heeft in 2009 waarschijnlijk meer dan een kwart miljoen mensen het leven gekost. Dat is 15 keer zoveel als de 18.500 die aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn gemeld.
Door ANP

Dat blijkt uit een studie van een groep epidemiologen en artsen waarover het medische tijdschrift The Lancet Infectious Diseases dinsdag publiceert. Zij gebruikten een statistisch model dat volgens hen een nauwkeuriger beeld van de gevolgen van de pandemie biedt.

Volgens de belangrijkste auteur van de studie, Fatimah Dawood van de Centra voor de Beheersing en Preventie van Ziekten van de Amerikaanse regering, zijn in het onderzoek in tegenstelling tot eerdere studies schattingen gemaakt van de sterfgevallen in landen in Zuid-Oost-Azië en Afrika waar cijfers over doden door influenza niet zeer betrouwbaar zijn.

De onderzoekers schatten dat in de 12 maanden na april 2009 284.500 mensen aan de Mexicaanse griep zijn gestorven, maar zij sluiten niet uit dat het er twee keer zoveel (575.400) waren.

Verzwakt

80 procent was jonger dan 65 jaar. In Nederland kostte de epidemie in 2009 aan naar schatting 60 mensen het leven. Meestal betrof het mensen wier gezondheid door andere oorzaken al was verzwakt.

De WHO riep in juni 2009 de Mexicaanse griep tot een pandemie uit. In augustus 2010 sprak de VN-organisatie uit dat zij voorbij was.

Aanbevolen artikelen