AMSTERDAM - De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft opnieuw een fraudegeval ontdekt bij een van haar hoogleraren.

Het gaat om de van oorsprong Vlaamse hoogleraar consumentengedrag Dirk Smeesters. Vorig jaar werd een hoogleraar van het Erasmus Medisch Centrum betrapt op fraude.

Een integriteitscommissie deed maandenlang onderzoek naar het werk van Smeesters. Het maandag gepresenteerde rapport van de commissie was aanleiding voor de Erasmus Universiteit om twee publicaties van Smeesters terug te trekken.

De Universiteit laat in een verklaring weten dat het het ontslag van Smeesters heeft geaccepteerd. Er is sprake van handelen in strijd met de wetenschappelijke integriteit.

Hoogst onwaarschijnlijk

"In de twee artikelen zijn onregelmatigheden aangetroffen. Het gaat hierbij om bevindingen die in statistische zin hoogst onwaarschijnlijk zijn. Ruwe data die de basis van deze artikelen vormden bleken niet meer beschikbaar te zijn voor inspectie door derden", zo wordt er gesteld in de verklaring.

"De hoogleraar heeft aangegeven dat hij data zodanig heeft geselecteerd dat de gezochte effecten statistisch significant werden."

De Universiteit ziet geen reden om te twijfelen aan de goede trouw van co-auteurs van de artikelen van Smeesters.

RSM

Smeesters was sinds 2007 verbonden aan de Rotterdam School of Management (RSM), onderdeel van de Erasmus Universiteit. Hij werd daar vorig jaar hoogleraar.

Het profiel van Smeesters is inmiddels van de site van RSM verwijderd.

Stapel

In het afgelopen jaar kwamen al verschillende andere gevallen van wetenschapsfraude aan het licht. Zo bleek de Tilburgse wetenschapper Diederik Stapel jarenlang onderzoeksdata zelf te hebben verzonnen.

Ook kwamen er twee gevallen van gesjoemel met onderzoeksgegevens bij UMC St Radboud in Nijmegen boven water.

Aanbevelingen

Nader onderzoek en regelgeving zijn nodig over de manier waarop met data omgegaan wordt in de marketing en de sociale psychologie. Dat is een van de aanbevelingen van de integriteitscommissie naar aanleiding van dit onderzoek.

De commissie vindt ook dat er een vast protocol moet komen binnen de afdeling van Smeesters, maar mogelijk ook universiteitsbreed, over dataverzameling en dataopslag.

Direct na de dataverzameling moeten de ruwe data 'gefixeerd' worden, zodat ze te allen tijde zijn in te zien. De data die Smeesters gebruikt heeft bij een aantal publicaties, zijn niet meer terug te vinden.

De ruwe data zouden na een computercrash verloren zijn gegaan en de papier-en-potlood-data zouden zijn verdwenen bij een verhuizing.

De universiteit heeft al laten weten de aanbevelingen van de commissie ter harte te nemen.

Lees Twitterberichten over dit nieuws via NUlive