AMSTERDAM - De briljante wiskundige en grondlegger van de informatica Alan Turing heeft mogelijk toch geen zelfmoord gepleegd.

Dat stelt een Britse wetenschapper zaterdag tijdens een congres in Oxford, zo meldt de BBC. Turingexpert Jack Copeland zegt dat het bewijs dat er ligt voor de zelfmoord vandaag de dag niet voldoende zou zijn. Turings dood zou ook een ongeluk kunnen zijn geweest.

Alan Turing staat momenteel in de belangstelling omdat het zaterdag precies 100 jaar geleden is dat hij werd geboren. De wiskundige kraakte in de Tweede Wereldoorlog de Enigma-code van de nazi's. Verder legde hij de basis voor de informatica en kunstmatige intelligentie met zijn beschrijving van een model voor de eerste computer.

Appel

De wiskundige stierf in 1954 door een cyanidevergiftiging. Hij werd dood gevonden in zijn bed met op zijn nachtkastje een half-opgegeten appel. Bekend is Turings fascinatie voor het verhaal van sneeuwwitje en dan met name de scène waarin ze een hap neemt uit een vergiftigde appel.

Enkele jaren eerder werd Turing chemisch gecastreerd als straf wegens homoseksualiteit. Van de hormoonbehandeling kreeg Turing borsten en hij zou er psychische problemen aan hebben overgehouden. Dit alles droeg bij aan het schijnbaar voor de hand liggende scenario dat zijn dood zelfmoord was.

Briefje

Maar Copeland stelt dat daar geen bewijs voor is. Zo is de appel op het nachtkastje nooit getetst op cyanide. Ook is er niets dat er op wijst dat Turing tijdens zijn laatste dagen depressief was. Verder had de wiskundige, zoals altijd, een briefje op zijn bureau achtergelaten om zichzelf eraan te herinneren wat hij na het weekend allemaal moest doen.

Copeland acht het even waarschijnlijk dat Turings dood een ongeluk was. Hij deed experimenten met cyanide. Bekend was dat hij stoffen proefde om vast te stellen wat het was. Bovendien was hij slordig. Mogelijk had hij per ongeluk de appel gelegd in een plas cyanide.