AMSTERDAM - Mannetjeswalvissen uit Nieuw Zeeland paren het liefst met walvissen uit de eigen buurt in plaats van uit andere regio’s zoals Australië.

Dat concludeert Emma Carroll van de University of Auckland in haar promotieonderzoek. Ze is hoofdauteur van het artikel dat vrijdag in Molecular Ecology verscheen.

Dat de Nieuw-Zeelandse walvissen zo geïsoleerd leven is verrassend. Andere zoogdieren verlaten juist hun geboorteplek om op zoek te gaan naar nieuwe paringsmogelijkheden, terwijl walvissen juist trouw blijven aan hun broedgebied.

Het onderzoek naar Zuidkapers is gedaan omdat deze walvissoort in Nieuw-Zeeland op de lijst met bedreigde diersoorten staat. Uit het paringsgedrag moest blijken of er kans is dat de soort zich weer kan herstellen.

DNA-onderzoek

Gedurende vijftien jaar verzamelde Carroll samen met haar collega’s DNA uit kleine stukjes huid van 34 walvismoeders en hun jongen, alsmede 300 mannetjes – ongeveer 30 procent van alle mannelijke zuidkapers in Nieuw Zeeland.

Door het DNA van de jongen te matchen met dat van hun vaders, konden ze concluderen dat het paren in Nieuw-Zeeland zelf plaatsvindt.

Het voordeel van trouw blijven aan Nieuw-Zeeland is dat de walvissen hun cultuur en hun kennis over voedselrijke gebieden en broedplaatsen makkelijk kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Een mogelijk nadeel is inteelt.

Hoewel de walvissoort trouw is aan zijn broedplaats, is ze dat niet aan haar partner. De voortplanting vindt plaats doordat meerdere mannetjes met een vrouwtje paren.