AMSTERDAM - Zonen van vaders met hoge inkomens hebben later ook hoger dan gemiddelde inkomens, maar dat komt niet door pappa’s geld.

Intelligentie, advies, arbeidsethos en andere immateriële zaken zijn waarschijnlijk belangrijker voor het succes van zonen.

Dat concluderen Amerikaanse en Zweedse wetenschappers donderdag in Journal of Political Economy.

Verband

Ze onderzochten het verband tussen het inkomen van vaders en zonen met behulp van een statistisch model en gegevens van Zweedse vaders en zonen die geboren zijn tussen 1950 en 1965. Hierin stond onder meer de salarisinformatie, het opleidingsniveau en het beroep van beiden.

Uit de analyse bleek dat inkomensverschillen tussen vaders, doordat ze verschillende beroepen hadden, nauwelijks verband hadden met het inkomen van hun zonen.

De onderzoekers concludeerden dan menselijke eigenschappen van de vader, zoals intelligentie, voor tweederde het hoge inkomen van hun zonen verklaren.

"Dit is geen definitieve verklaring voor de vraag waarom zonen net als hun vaders een hoog inkomen hebben, maar we hebben in ieder geval een methode ontwikkeld dat kan helpen om die vraag te beantwoorden", zegt David Sims, onderzoeker aan de Brigham Young University.