AMSTERDAM - De zomers in het noordpoolgebied waren de afgelopen 2,8 miljoen jaar vier tot vijf graden warmer dan wetenschappers tot nu toe dachten.

Dat betekent dat het huidige Groenland niet zou hebben kunnen bestaan, concludeert een team van Duitse, Amerikaanse en Russische wetenschappers donderdag in Science.

Het gaat om twee perioden tussen twee ijstijden, die 400.000 jaar en 1,1 miljoen jaar geleden waren. In deze perioden viel er jaarlijks ook 300 mm meer neerslag dan in andere perioden tussen twee ijstijden, respectievelijk 12.000 en 125.000 jaar geleden.

De extreem warme perioden komen overeen met de ijsvrije en warme perioden in Antartica. Dit suggereert dat er een sterk verband is tussen het klimaat op de twee halfronden.

Verder blijkt uit simulaties dat de hoge temperaturen en de neerslag niet alleen verklaard kunnen worden door de baan van de aarde om de zon of de hoeveelheid broeikasgassen.

Voorspellen

Met dit onderzoek hopen onderzoekers beter te kunnen voorspellen hoe het noordpoolgebied zal reageren op de huidige klimaatveranderingen en wat de gevolgen hiervan zijn voor de rest van de wereld.

Wetenschappers verzamelden gegevens uit boringen in Lake El'gygytgyn, een meer in het noordoosten van Rusland. Dit meer ontstond 3,6 miljoen jaar geleden na een grote meteorietinslag, die een krater met een diameter van 18 kilometer veroorzaakte.

Bekijk hier beelden van onderzoek in dit meer.