AMSTERDAM - Het Europese ruimteagentschap ESA heeft de ruimtemissie Euclid officieel opgenomen in haar onderzoeksprogramma voor de periode 2015-2025.

De satelliet gaat de ruimtelijke verdeling van de raadselachtige donkere materie in kaart brengen en de al even mysterieuze donkere energie onderzoeken. Aan het project werken bijna duizend wetenschappers uit Europa en andere werelddelen mee.

Euclid wordt uitgerust met een 1,2-meter telescoop, een normale camera en een nabij-infraroodcamera (deels van NASA-makelij). Met dat instrumentarium zullen de posities van twee miljard sterrenstelsels, verspreid over ongeveer een derde van de hemel, worden gemeten.

Dat moet inzicht geven in de evolutie van de grootschalige structuur van het heelal over de afgelopen tien miljard jaar.

Ook zal naar een antwoord worden gezocht op de vraag waarom de uitdijing van het heelal aan het versnellen is - een verschijnsel dat wordt toegeschreven aan een nog onverklaarbare kracht die (bij gebrek aan beter) donkere energie wordt genoemd. De lancering van Euclid staat gepland voor 2020.