Minder blaasontstekingen na verzakkingsoperatie

HOOFDDORP - Bij een meer uniforme behandeling van vrouwen na een vaginale verzakkingsoperatie kunnen duizenden blaasontstekingen per jaar worden voorkomen.

Bovendien hoeven patiënten minder tijd door te brengen in het ziekenhuis. Dat stelt gynaecoloog Robert Hakvoort, die bij het AMC promoveert op dit onderwerp.

Hakvoort onderzocht hoe vaak vrouwen de blaas niet kunnen legen na een vaginale verzakkingsoperatie, wat de mogelijke oorzaken ervan kunnen zijn en hoe dit probleem behandeld moet worden.

Dit is belangrijk omdat het niet kunnen plassen na een operatie een katheter vereist die blaasontstekingen kan veroorzaken.

Oorzaken

"Een verzakkingsoperatie komt vaak voor in Nederland, zo’n 17.000 keer per jaar. Het blijkt dat 14 procent van de vrouwen kortdurend niet voldoende kan uitplassen na zo’n operatie, dat zijn zo’n 2.000 patiënten per jaar", zegt Hakvoort.

Hij onderzocht de mogelijke oorzaken. Onrust bij de patiënt rondom de opname en operatie blijkt een belangrijke voorspeller te zijn. "Het blijkt verder dat vrouwen vaak onnodig lang behandeld werden met een katheter, zo’n vijf dagen. Dit leidt vaak tot blaasontstekingen."

Uit een door Hakvoort uitgevoerde enquête onder gynaecologen bleek ook dat behandeling van dit probleem ook nog enorm kan verschillen ten aanzien van duur van behandeling en gebruik van antibiotica.

Aanbeveling

Robert Hakvoort deed daarom de aanbeveling om het gebruik van een katheter van vijf dagen te bekorten tot één dag.

"Hiermee kunnen duizenden blaasontstekingen per jaar worden voorkomen en nog veel meer onnodige opnamedagen. Dat is positief voor de patiënt én de zorg."

De aanbevelingen van Hakvoort worden al in veel ziekenhuizen in de praktijk toegepast. In het Spaarne Ziekenhuis leidt dit nu al tot minder infecties.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie