UTRECHT - Ruim tweederde van alle hersencommunicatie verloopt via een beperkt aantal 'snelwegen'.

Dat beschrijft hersenonderzoeker Martijn van den Heuvel van het UMC Utrecht in het tijdschrift PNAS.

Van den Heuvel brengt met speciale MRI-technieken in kaart hoe hersenverbindingen lopen. Hij kijkt waar verbindingen samenkomen in knooppunten en hij analyseert hoe informatie het efficiëntst van de ene naar de andere plek reist.

Samen met collega's analyseerde Van den Heuvel de hersenen van twee keer veertig gezonde vrijwilligers. Uit het onderzoek blijkt dat de hersenen beschikken over een centraal netwerk van snelwegen tussen belangrijke knooppunten.

Communicatie

Dit netwerk omvat maar 12 procent van alle hersenverbindingen, maar omvat wel meer dan 50 procent van alle langeafstands-connecties in de hersenen. Het snelwegennetwerk bestrijkt het hele brein en neemt maar liefst 40 tot 70 procent van alle communicatie voor haar rekening.

"Dit netwerk van hersensnelwegen vormt de ruggengraat van de globale hersencommunicatie. Het netwerk trekt informatie naar zich toe, 'bewerkt' het en verspreidt het weer. Het vormt een centrale plaats in de hersenen voor lange afstandscommunicatie en integreert daarmee informatie van verschillende hersengebieden.

Dat is cruciaal voor het normaal functioneren van onze hersenen. Verstoring van het netwerk zal de werking van de hersenen dan ook ernstig kunnen belemmeren", zegt Van den Heuvel.