CANBERRA - Een archeoloog in Australië zegt enkele van de oudste rotstekeningen ter wereld te hebben ontdekt in een grot in de Outback.

De duizenden tekeningen zijn zo'n 28 duizend jaar geleden door Aboriginals aangebracht. In de volgende editie van het Journal of Archaeological Science wordt op de vondst ingegaan.

Archeoloog Bryce Barker, van de Universiteit van Southern Queensland, ontdekte de schilderingen vorig jaar juni, zei hij maandag.

De ouderdom van de rotstekeningen kon echter pas onlangs in een laboratorium van de Nieuw-Zeelandse Universiteit van Waikato door middel van koolstofdatering worden vastgesteld.

De tekeningen zijn, in tegenstelling tot andere rotsschilderingen die vaak met verf zijn vervaardigd, gemaakt met houtskool. Het is de oudste gedateerde rotskunst in Australië en behoort tevens tot de oudste ter wereld, zei Barker.

Spanje

Een verrassing is de vondst niet. Het is al langer bekend dat Australië al tienduizenden jaren eerder door mensen werd bevolkt. De grot waarin de schilderingen werden aangetroffen werd 45 duizend jaar geleden al voor het eerst bewoond.

De oudste bekende rotsschilderingen bevinden zich in Spanje, waar 40.800 jaar geleden handafdrukken en rode schijven werden aangebracht op een rotswand in de grot El Castillo.

Oeroude rotstekeningen in Australië