Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Amsterdam

Oudste huis van Amsterdam ontdekt

AMSTERDAM - Amsterdam heeft een nieuw oudste huis. Het pand aan de Warmoesstraat nummer 90 stamt uit 1485 en is daarmee 527 jaar oud. 
Door ANP

De gemeente maakte de ontdekking zaterdag bekend.

Tot op heden gold het houten huis uit 1530 aan het Begijnhof als het oudste pand van Amsterdam. Dat de ontdekking van het oude huis aan de Warmoesstraat zo lang op zich liet wachten is niet zo vreemd. Het huis, met houtskelet, gaat schuil achter een voorgevel van rond 1800.

De ouderdom kwam aan het licht nadat het in 2010 zware schade had opgelopen door een brand. Het was toen in gebruik als hotel. Een inspecteur van de gemeente ontdekte daarna tot zijn verbazing details in het huis die wezen op hoge ouderdom.

Locatie van de oudste Amsterdamse woning:

Holle boor

Met een holle boor zijn monsters genomen van het houtskelet. Een laboratorium in Berlijn stelde vast dat het hout uit ongeveer 1485 komt. Rond die tijd werd het pand aan de Warmoesstraat ook in gebruik genomen als woonhuis.

Een bouwhistoricus van de gemeente: ''De gotische profilering van de korbelen en de roosjes die erin zijn gesneden laten zien hoe er in de late middeleeuwen werd gebouwd."

Opgetogen

De gemeente is opgetogen over de ontdekking. ''Dit is precies het mooie van de monumentale binnenstad. Dit soort vondsten zijn als het ware een tijdmachine", aldus Boudewijn Oranje van stadsdeel Centrum.

Het pand staat nog niet op de monumentenlijst, maar als het aan het stadsdeel ligt, gebeurt dit zo snel mogelijk. De Warmoesstraat is een van de oudste straten van Amsterdam.

Aanbevolen artikelen