AMSTERDAM - Universiteiten gaan elkaar waarschuwen als één van hun onderzoekers zich schuldig maakt aan wetenschapsfraude.

Dat meldt de Verening van Universiteiten (VSNU) vrijdag.

De affaire rond een Tilburgse hoogleraar alarmeerde vorig jaar de universiteiten. Hoogleraar en psycholoog Diederik Stapel vervalste op grote schaal onderzoeksgegevens. Stapel bleek gegevens zelf te hebben verzonnen.

Meer dan de helft van zijn publicaties bleek frauduleus te zijn. De Tilburger leverde in november 2011 zijn doctorstitel in.

Naar aanleiding van dit incident komt er een nieuw beleid dat ervoor moet zorgen dat frauderende wetenschappers makkelijker te vinden zijn. Een nieuwe werkgever kan op die manier eenvoudiger op de hoogte zijn van een eerdere veroordeling, zegt VSNU.

Gedragscode

Een nieuw preventiebeleid en een nieuwe gedragscode moeten wetenschapsfraude bestrijden.

Onderzoekers moeten bij hun aanstelling plechtig beloven integer onderzoek te verrichten. Studenten krijgen les over wetenschappelijke normen. Uitspraken van integriteitcommissies komen anoniem op de website van de VSNU te staan.

Eenduidig

Daarnaast komt er een eenduidige regeling over het afhandelen van klachten over integriteitschendingen voor alle universiteiten. Nu is het nog zo dat de universiteiten daarvoor verschillende regelingen hebben.