UTRECHT- Een Koreaanse vrouw heeft per ongeluk tijdens het eten van inktvis twaalf spermapakketjes zo groot als insecten binnen gekregen.

Dat hebben artsen van de Kwandong Universiteit in Zuid-Korea gemeld in het Journal of Parasitology. Ze noemen het zelf een penetratie van het mondslijmvlies.

Spermacellen van inktvissen worden al in het mannetje samengeklonterd tot pakketjes, om in het zeewater niet als wolk te verspreiden maar in het vrouwtje terecht te komen.

De mannetjes brengen de pakketjes normaal gesproken razendsnel in bij het vrouwtje wanneer ze haar in de diepzee tegen het lijf zwemmen.

Ze gebruiken daarvoor een lange penis of hun tentakels. Sommige soorten maken daarvoor eerst een snee van enkele centimeters in de nek van het vrouwtje. In het vrouwtjeslichaam zoeken de pakketjes vervolgens hun weg naar de eicel.

Steken

De vrouw had nietsvermoedend in een restaurant gekookte Japanse inktvis, Todarodes pacificus, besteld. Nadat ze een hap had genomen, voelde ze plotseling sterke steken in haar mond.

Direct spuugde ze de hap uit, maar de steken hielden aan. Ze klaagde bovendien over prikkende vreemde objecten in haar mond en besloot daarom naar de eerste hulp in een nabijgelegen ziekenhuis te gaan.

Daar verwijderden de artsen twaalf insectachtige wezens van haar tong, wang en tandvlees, samen met het aangetaste mondslijmvlies. Later stelden ze vast dat het om inktvisspermapakketjes ging.

Enzymen

Het was maar goed dat de vrouw snel geholpen was, want de spermapakketjes bevatten enzymen die weefsel oplossen en zelfs de huid kunnen doordringen. Mogelijk veroorzaakten die enzymen ook de pijn. Voor zover bekend maakt de vrouw het goed.