AMERSFOORT – Lage concentraties dopamine in de hersenen leiden af van basismotivatie en zorgen voor agressief gedrag.

Deze bevindingen presenteerden Duitse wetenschappers deze week op het jaarlijkse symposium van de Nuclear Medicine-vereniging.

De resultaten zijn verrassend. Tot dusver werd er aangenomen dat mensen met een actief beloningsmechanisme, wat gepaard gaat met een hoge dopamineconcentratie, eerder de neiging hadden tot agressief gedrag.

Het omgekeerde blijkt echter waar, volgens de onderzoekers. Zij stellen dat mensen met een minder actief beloningssysteem eerder afgeleid zijn van hun basismotivatie, zoals het willen winnen van een wedstrijd. Daardoor gaan ze eerder over tot agressief gedrag.

Computerspel

In het onderzoek lieten de wetenschappers 18 proefpersonen een computerspel doen. In het spel konden de spelers geld verdienen door op een balk te drukken.

Er werd verteld dat ze een vals spelende tegenspeler hadden in de aangrenzende ruimte die af en toe geld van hen afpakte. In werkelijkheid bestond die tegenspeler niet en roomde het computerspel op willekeurige tijden wat geld af.

De proefpersonen hadden drie manieren tot hun beschikking om de fictieve valsspeler aan te pakken: door hem te straffen, door de valsspeler af te schermen met een verdedigingsknop of door gewoon door te gaan met geld verdienen en de afroming voor lief te nemen. De aanmaak van dopamine werd tijdens het spelen bijgehouden met behulp van een PET-scan.

Bestraffen

Het bleek dat personen met weinig dopamineaanmaak zich meer bezig houden met het bestraffen en afschermen van de valsspeler. Proefpersonen met veel dopamine richtten zich vooral op geld verdienen en lieten zich minder snel afleiden.

Volgens de onderzoekers betekent dit dat een goed werkend beloningssysteem mensen ongevoeliger maakt voor provocatie. Daardoor kunnen ze zich beter richten op het daadwerkelijke doel van het spel en worden minder snel agressief.