AMSTERDAM – De lengte van telomeren, extra stukjes DNA die beschermen tegen veroudering, hangt af van de leeftijd waarop de grootvader aan vaders kant kinderen kreeg. 

Deze conclusie trekken Amerikaanse antropologen en medici maandag in PNAS.

De onderzoekers bekeken DNA in het bloed van bijna 1800 jonge volwassenen en relateerden dat aan de leeftijd waarop hun vaders en opa’s kinderen kregen.

Het blijkt dat de telomeren, extra DNA aan het eind van chromosomen dat als het stukje plastic aan het eind van een schoenveter beschermt tegen degradatie, langer zijn bij mensen wiens vader en opa op latere leeftijd kinderen kregen.

Korter

Telomeren worden elke celdeling korter, dus hoe langer ze zijn, hoe vaker een cel kan delen en hoe ouder een mens in principe kan worden zonder zijn DNA aan te tasten.

Een uitzondering hierop vormen spermacellen, waarin de telomeren van het erfelijk materiaal juist langer worden met de jaren.

Hoe ouder een man is voor hij kinderen krijgt, hoe langer de telomeren zijn die het kind erft. Maar dat dit ook over twee generaties heen effect heeft was nog niet eerder waargenomen.